Ansiklopediler, var olan bütün bilgi dalları hakkındaki bilgileri içeren önemli kitaplardır.
Ansiklopedi kelimesinin kökeni, Yunanca bir kelime olan ve “genel eğitim” anlamına gelen “enkyklios payeia” kelimesinden geliyor.
Ansiklopediler, yaklaşık olarak 2.000 yıldan uzun süredir insanların yeni şeyler öğrenmek için kullandığı bilgi aktarma kaynağı oldu. İçerisinde yer alan bilgilerin her okuyucu için kolaylıkla anlaşılabilmesi için çeşitli uzmanlar tarafından bilimsel bir üslubun yanında basit bir dil kullanılarak yazıld
ılar.
Ancak bu kitaplar eski zamanlarda, daha spesifik bilgilere ulaşmak için kullanılıyordu. Örnek vermek gerekirse, bir zürafanın kaç metre uzunluğunda olduğunuz merak ediyorsanız bir ansiklopediye bakardınız. Bizleri istediğimiz bilgilere kolaylıkla ulaştıran internetin icadından sonra, bu kullanım alanı büyük ölçüde değişti. Artık insanlara ansiklopedileri haritalar ve ayrıntılı bilgiler için kullanıyor.
Elbette internetin hayatımıza girmesi ile ansiklopediler de dijital ortala adapte oldular. Örnek vermek gerekirse Vikipedi özgür ansiklopedisi, dijital dünyanın en büyük ansiklopedilerinden birisi. Bunun yanı sıra internet devrinden önce de popüler olan Britannica, dijital dünyaya çok iyi uyum sağlayarak dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedilerinden birisi haline geldi.
Günümüzde yaygın olarak satılanlar arasında yer alan Tdv, Ybs ve Dia ansiklopedisi ile bunlara ek olarak Dib, Diderot ve Larousse ansiklopediside en iyi ansiklopediler arasında gösteriliyor.
Elbette ansiklopediler özel konular için hedeflenmiş bilgileri de içerir. İslami dini ansiklopedi ve diyanet ansiklopedisini bunlara örnek olarak verebiliriz.
Kitapabi’den hemen şimdi siparişinizi vererek Thema Larousse Tematik Ansiklopedinin yanı sıra resimli, Türkçe ve İngilizce ansiklopedinizi okumaya başlayabilirsiniz.
Devamını Göster